Om meerdere vertrekken te koelen of te verwarmen zijn er airconditioningsystemen waarbij meerdere binnenunits worden aangesloten op één buitenunit; de zogenaamde multi-splitsystemen voor vaste opstelling. Het systeem bestaat uit meerdere binnenunits en één buitenunit die vast gemonteerd worden aan uw huis of bedrijfspand.
Een Multi split Airco systeem staat voor een warmte pompsysteem dat uit meerdere units bestaat. Dit betekent in de praktijk dat een buiten unit meerdere binnenunits kan voorzien van koele lucht in de zomer of in de winter een ruimte kan voorzien van warme lucht. Een buiten unit kan normaal gesproken tot wel vijf binnenunits koelen en/of verwarmen.
Zo kan in een hotel, woningen, chalets of een kantoor gekozen worden om meerdere ruimtes te koelen, zonder dat er voor elke binnen unit een aparte unit aan de buitenzijde van het pand geplaatst moet worden. Dit maakt ze ideaal voor panden waar geen ruimte is om meer buiten units te monteren.
Het voordeel van een multi-splitsysteem ten opzichte van meerdere single-splitsystemen is dat het energiezuiniger is en esthetisch een fraaiere oplossing.
De binnenunits die gebruikt/ gekoppeld kunnen worden aan een binnenunit staan niet van tevoren vast. Dit kunnen verschillende modellen zijn, zo is het mogelijk om hiervoor een plafondmodel, satelliet model, kanaal unit of cassette model hiervoor te gebruiken. Deze flexibiliteit is een tweede pluspunt voor zakelijk gebruik.
Een airconditioning wordt logischerwijs altijd in verband gebracht met het koelen van een ruimte, zoals hierboven staat vermeldt wordt de ruimte gekoeld door middel van een warmtepomp. Deze staat bekend als verwarmingsbron maar deze is ooit ontwikkeld als manier om te koelen.
De warmtepomp pompt koelvloeistof door de binnen unit van de airco, deze zuigt de warmere lucht langs de leidingen en blaast vervolgens de koude lucht weer uit de binnen unit. In de binnen unit bevindt zich een soort ventilator die de warmte naar binnen zuigt. Hierbinnen bevindt zich een warmtewisselaar met de koelvloeistof van gemiddeld 6-8 graden. De warme lucht komt in contact met de koelvloeistof die daardoor direct begint te verdampen. Deze chemische reactie ontstaat doordat de kooktemperatuur al bij kamertemperatuur optreedt. Doordat de vloeistof begint te verdampen, neemt deze de warmte uit de lucht. De afgekoelde lucht wordt vervolgens uit de unit geblazen. Het effect: Vers gekoelde lucht voor in de woning.
Een airconditioning systeem staat algemeen bekend om slechts één eigenschap: het koelen en op temperatuur houden van de daarvoor bestemde ruimtes. Echter is het ook mogelijk om heel efficiënt een ruimte te verwarmen. Met een dergelijk systeem is het mogelijk om elke ruimte een onafhankelijke temperatuur mee te geven, echter kan er niet gekoeld eén verwarm worden tegelijkertijd, daarvoor is een VRF-systeem de oplossing.
Het verwarmen werkt exact omgekeerd in vergelijking met het koelen van de lucht. In het systeem waarbinnen de koelvloeistof zich bevindt zal wederom de warmte opgenomen worden die in de binnenunit wordt aangezogen. Deze lucht zal de koelvloeistof doen koken, waardoor er gasvorming ontstaat. De gasvorming wordt in het systeem vervolgens afgevoerd naar een compressor. Deze compressor comprimeert letterlijk het gas dat daarvoor is ontstaan. Door het comprimeren (samenpersen) van het gas ontstaat er warmte. Deze warmte wordt vervolgens weer naar buiten geblazen. Dit is een zeer energie efficiënte manier van verwarmen.